8 Utgifter Du Inte Tänker På Inför Bröllopet

Att skapa en realistisk bröllopsbudget är en utav de mest utmanande delarna i en bröllopsplanering. Du måste undersöka de genomsnittliga kostnaderna i det område där du ska gifta dig, jämföra leverantörer som kan uppfylla dina behov och, viktigast av allt, bestämma hur du och din framtida livspartner ska finansiera bröllopet. Trots noggrann planering kan oförutsedda utgifter dyka upp. Vi tipsar om några områden där dolda kostnader kan dyka upp som påverkar din bröllopsbudget.


Mat till sådana som hjälper till

Ofta är det många som hjälper till både innan och under bröllopet och något som egentligen är ganska självklart men som man lätt glömmer av är ju att dessa personer behöver äta. Utan energi fungerar inte vi människor vare sig vi är brudtärnor som hjälper till med förberedelser, cateringpersonal, bartender eller fotografer som fotar under dagen. Tänk därför att lägga med kostnader för mat till alla inblandade under både dagen innan och under själva bröllopsdagen.

Kostnad för vigselförrättare

Att anlita en präst eller vigselförrättare kostar oftast ingenting. Den kostnad som kan förekomma är dock milersättning om man vill att prästen eller vigselförrättaren tar sig till en speciell plats. En del par väljer dock att ge en slant om de är väldigt nöjda med sin vigselförrättare men detta är helt upp till en själv. Väljer man att göra detta ska man tänka på att lägga med det i budgeten.

Presenter till inblandade

Det hör till vanligheten att man visar sin uppskattning till de personerna som har haft en nyckelroll i samband med ert bröllop genom att ge dem en gåva. Personer av detta slag är ofta bestmans, tärnor, föräldrar, syskon, värdpar m.m. Dessa har ofta funnits med under en lång tid innan bröllopet och hjälpt till med planering och utformning bland annat. De har kanske planerat möhippa och svensexa och lagt ner väldigt mycket tid helt enkelt för att vi ska få en så bra dag som möjligt. Det kan därför vara en finn gest att ge någon typ av tacksamhetsgåva till dessa inblandade. Tips på vad man kan köpa hittar du här!

Porto för trycksaker

Att räkna med de olika trycksakerna i sin budget är ofta en självklarhet men den lilla detaljen med porto är ofta något som man glömmer bort. 5kr som ett porto kostar idag kan tyckas vara en löjligt liten summa men om man ska skicka ut Save-the-date kort, inbjudningar, OSA kort och tackkort kan det snabbt plocka på. Många bäckar små som man brukar säga. Bjuder man exempelvis 80 gäster och skickar då ut 50st av varje sort så ligger kostnaden för portot på 1000kr, 1000kr som man bör räkna med i sin budget.

Väderrelaterade utgifter

En av de dagarna man gärna skulle vilja kunna bestämma eller åtminstone förhandla med vädergudarna skulle ju vara på ens bröllopsdag. För visst drömmer de flesta en lagom varm och solig bröllopsdag men så är ju tyvärr inte alltid fallet. När det kommer till det svenska vädret har vi lärt oss att det alltid måste finnas en plan B som kan resultera i en del extra kostnader.

Skulle regn och kyla smyga sig på är det bästa att stå redo med paraplyer, partytält med tak, filtar och infravärme för att det ändå ska bli en lyckad tillställning. Är det däremot tvärt om och risken för solsting är överhängande kan det vara bra att ha tänkt på solfjädrar, parasoller m.m. Dessa är saker som du i god tid behöver tänkt igenom innan så man inte står dagen innan och måste inhandla saker till ett mycket dyrare pris än vad du egentligen hade behövt och vips springer budgeten iväg mycket mer än vad ni hade tänkt er.

Övertidskostnader

Ibland kan det hända att allt inte går som planerat och i vissa fall kanske man behöver personalen längre på kvällen en vad man trodde. Kanske hinner man inte städa ur lokalen till avtalad tid m.m. detta kan medföra extrakostnader som man kanske inte har räknat med. Tänk därför på att noga gå igenom alla avtal med alla leverantörer innan så man slipper otrevliga överraskningar.

Underkläder

Underkläder är ju något som alla har hemma men på sin bröllopsdag kan man ofta vilja känna sig lite extra fin. Bröllopsnatten kommer ju bara en gång i livet och då vill man ju kanske att det ska kännas lite speciell och upphottad. Tänk därför att räkna med kostnader om man känner att man vill uppdatera sig lite och inhandla något nytt och fräscht.

Kläder för tillställning innan bröllopet

Ibland väljer en del att ha längre bröllop som inkluderar både dagen före och efter med middag och brunch. Tänk då på att det finns en risk att man vill ha nya och fina kläder även vid dessa tillfällen och detta för ju såklart med sig en kostnad i så fall. Hörde om en brud som hade lite olika tillställningar inför bröllopet och hade då olika vita klänningar vid de olika tillfällena. En rolig och trevlig idé men tänk på att det blir en kostnad i samband med bröllopet.