Svensexa

När ungkarlslivet är på väg att ta slut och en helt annan tillvaro väntar alldeles runt hörnet är det dags att ta farväl av livet som ogift. Detta ska givetvis ske genom en svensexa med festliga aktiviter tillsammans med nära vänner. Vill du göra något extra minnesvärt för din kompis som ska gifta sig kommer du säkerligen få en massa bra idéer med hjälp av våra tips.


Aktiviteter till svensexa

Förslag på roliga, populära och annorlunda aktiviteter att göra på svensexan!

Läs mer


Roliga uppdrag till svensexa

Ett vanligt inslag på en svensexa är att låta brudgummen genomföra ett antal uppdrag som han inte blivit förberedd på. Det finns många typer av uppdrag till svensexan och det beror lite på vad man tycker är roligt och inte. En del uppdrag kan vara ganska förnedrande för vissa, roliga för andra. Tänk på att göra saker som ni vet kommer att uppskattas av personen ni anordnar svensexan för. Gillar han att stå i centrum och spexa kan ni såklart låta honom göra lite halvpinsamma uppdrag på stan men kom ihåg att det är många som verkligen inte uppskattar den typen av "roliga" uppdrag på svensexan.

Ett förslag på ett roligt uppdrag kan exempelvis vara följande:

Tjäna ihop pengar som gatumusikant

Ge huvudpersonen på svensexan i uppdrag att samla in pengar genom att spela musik på stan. Detta uppdrag fungerar givetvis lika bra även om han inte har en musikalisk ådra. Sätt upp ett mål på hur mycket han måste tjäna ihop innan han är klar. Tänk dock på att inte hålla på för länge.


Istället för att låta brudgummen supa sig redlös och skämma ut sig genom att göra en massa pinsamma uppdrag har vi samlat ett flertal riktigt roliga aktiviteter som ni kan göra tillsammans på svensexan.


Planering av svensexa

När du står inför att planera en svensexa finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång.

Börja i god tid

Det är viktigt att vara ute i god tid, framför allt ifall det är många inbjudna. Bara att ens få till en dag då de flesta kompisarna kan medverka brukar vara ett ganska tidskrävande pussel. Ska ni dessutom boka in speciella aktiviteter vill ni ju inte riskera att det redan är fullbokat just den dagen som alla kan vara med. Tänk på att det ofta tar längre tid än man tror att planera och komma fram till ett bra upplägg för kvällen.

Samarbeta med den blivande bruden och arbetskamrater

Det underlättar ifall du involverar bruden lite i planeringen av svensexan. Det kan vara ett bra sätt att hålla lite extra koll på brudgummen så att han inte misstänker något. Hans blivande fru kan vara ett utmärkt hjälpmedel för att göra överraskningen extra oväntad. Även arbetskollegorna kan hjälpa till att lura honom lite extra så att an verkligen inte tror att svensexan blir just den dagen.

Sätt upp ett rimligt tidsschema

Det är lätt att vara lite väl optimistisk gällande tidsåtgång när man sitter och planerar. Tiden går, som man brukar säga, väldigt snabbt när man har roligt så tänk på att inte försöka klämma in för många aktiviteter under dagen. Ni ska ju hinna med att umgås också. Glöm inte att kolla upp hur lång tid det tar att ta sig mellan olika platser ni ska vara på.

Glöm inte plan B

Trots att man har strävat med ett tidsschema går det inte alltid som man har planerat. Vissa saker kan man ju helt enkelt inte styra över. Har ni tänkt att vara utomhus och det blir ett riktigt skitväder kan det alltså vara bra att ha en plan B.

Sätt en budget

Tänk på att budgeten kan ibland bli en avgörande faktor för hur många som kan tänka sig att vara med på svensexan. Planerar ni något som blir en väldigt stor kostnad kanske det blir lite väl mycket för vissa, även om inte du upplever kostnaden som ett problem.

Håll det hemligt

För att svensexan ska bli en rolig överraskning måste ni se till att verkligen försöka tänka på vad ni säger så att han inte misstänker något. Gör en hemlig grupp på Facebook där ni kan diskutera och planera men var noga med att inte ha på aviseringar av meddelanden. Ni vill ju inte att han råkar se något ifall ni umgås.

Det finns numera en app på iPhone som heter Hitta vänner. Den låter dig se vart dina vänner befinner sig. Har ni detta aktiverat kan det vara smart att ändra på det. Detta gäller framförallt ifall han har kompisar som bor långt bort så att han inte blir misstänksam ifall han råkar se att de helt plötsligt befinner sig på en plats i närheten.


Kidnappning

En svensexa är normalt en överraskning för brudgummen och det är ofta vanligt och uppskattat att man ”kidnappar” honom när han är på jobbet eller liknande. Då är han förhoppningsvis helt ovetande om vad som väntar honom och ni tar honom med på en heldag med roliga aktiviteter. Tack vare överraskningsmomentet och spänningen med att inte veta vad som kommer att hända blir det hela ofta lite roligare och mer minnesvärt.

Undvik en för realistisk kidnappning

Det finns massa roliga varianter på hur man kan göra själva kidnappningen. Undvik däremot att klä ut er till rånare, mördare eller något liknande och på ett för realistiskt sätt utföra kidnappning offentligt. Det kan då verkligen kan sluta illa på riktigt, speciellt ifall personer som inte vet vad som försegår får syn på spektaklet.

Förslag på hur ni kan kidnappa brudgummen

Ta hjälp av chefen

Se till att chefen bokar in ett möte med brudgummen där de ska "gå igenom ett och annat", vilket såklart gör brudgummen lite nervös. Är chefen en bra skådespelare kanske hen kan låta honom svettas en stund med diverse anklagelser innan ni dyker upp från ingenstans och tar honom med er.

Bli stannad av civilpolisen

Låt bruden ställa om offrets väckarklocka efter att han har somnat. När han sedan vaknar märker han att han är lite sen och får skynda iväg till jobbet. På hans väg till jobbet har ni fixat med en "civilpolis" som givetvis stannar honom och vägrar släppa iväg honom. När ni sedan dyker upp blir det varken jobb eller böter utan istället en heldag med vännerna.

Morgonöverraskning

Efter att ha pratat ihop er med bruden smyger ni er in i deras hus tidigt på morgonen innan brudgummen har vaknat och förbereder en kanonfrukost. När brudgummen sedan vaknar och stiger upp överraskas han av en riktigt bra start på en lång dag fylld med roliga aktiviteter tillsammans med sina vänner.

Paniksituation på jobbet

Låt brudgummens chef eller eventuella kunder lura honom att det har uppstått en paniksituation vilket kommer innebära en brådskande insats av honom. Det kommer antagligen ta lång tid och innefatta mycket jobb. Väl på plats överraskas han av sina vänner som givetvis har helt andra planer för dagen.


Anordna en fejkad svensexa veckan innan

Det kan vara kul att lura brudgummen genom att anordna en fejkad svensexa veckan innan den riktiga svensexan. På så sätt får ni honom att tro att den redan är avklarad och han kommer att sänka garden. Då kommer han att bli extra överraskad när den riktiga svensexan väl kommer eftersom han inte kommer att ana någonting. I vissa fall kanske det blir uppenbart att det inte är den riktiga svensexan men det kan ändå vara ett roligt sätt att skoja lite. Det finns givetvis massvis med roliga sätt att göra detta på men här är i alla fall några förslag som du kan ta inspiration utav.

Ensam krogrunda

Uppdrag till svensexa Skicka ett sms till brudgummen att han ska infinna sig på en specifik bar en viss tid. När han kommer dit ska han fråga efter en specifik person i baren. Då får han sig en öl eller en shot och får slå sig ner i baren och vänta. När han har druckit upp får han veta att han ska vidare till en annan bar där samma procedur upprepas. Han kommer antagligen hela tiden att vara på sin vakt och förväntar sig att det snart kommer hända något uppseendeväckande. När han har druckit sin tredje öl eller shot på en tredje bar får han ett meddelande om att han ska hoppa in i taxin som står och väntar precis utanför. Den kör honom hem och ingenting mer händer. Brudgummen får istället vänta på den riktiga svensexan dagen efter eller någon vecka senare.

Picknick i parken

Lura först brudgummen på något sätt så att ni överraskar honom med en trevlig picknick i parken. Nu förväntar han sig antagligen en helkväll med grabbarna men där tar han fel. När ni har ätit klart packar ni ihop, tackar för en trevlig stund tillsammans och åker hem var och en till sig utan att nämna att det kommer en riktig svensexa senare.

Avbruten utekväll

Börja med att kidnappa huvudpersonen på valfritt sätt för att verkligen få honom att tro att det är detta som är svensexan. Ta med honom på en trevlig middag där det dricks måttligt. Tidigt på kvällen när ni har ätit färdigt börjar folk att tacka för sig och säga att de måste åka hem. Det är såklart jättetrevligt att käka middag med sina vänner men han hade kanske förväntat sig lite mer av sin svensexa. Det han inte vet är att ni har planerat en massa aktiviteter till den riktiga svensexan som äger rum en vecka senare.


Vad är en svensexa egentligen?

En svensexa är alltså ett festligt sätt att ta avsked av livet som ungkarl när en man står inför att gifta sig. Svensexan ordnas vanligtvis av en eller flera nära vänner (oftast best man) till den blivande brudgummen och är oftast en överraskning för brudgummen. Vanligtvis innehåller en svensexa middag, en hel del alkohol samt olika aktiviteter.

Begreppet sexa i ordet svensexa syftar på en festmåltid av enklare karaktär som ägde rum klockan sex på kvällen. Den första delen i ordet svensexa är något man kallade en ung man för förr om åren. Framförallt en ung man som var ogift eller utan sexuell erfarenhet


Snäll eller ”elak” svensexa

Det har blivit lite av en tradition i vissa kretsar att man ska utsätta den blivande brudgummen för jobbiga saker som han egentligen inte vill. Det kan handla om allt från att skämma ut sig på stan till att tvingas äta äckliga saker. Denna typen av svensexa där man ska förnedra han som ska gifta sig är såklart väldigt olika mycket uppskattad av olika människor. En del tycker att sådana aktiviteter är jätteroliga och att det hör till när man anordnar en svensexa medan andra tycker att det är barnsligt och helt enkelt inte det minsta roligt.

Vad du tycker är upp till dig. Däremot ska man såklart känna efter hur man tror brudgummen känner inför en pinsam, jobbig eller lite elak svensexa. Visst kan det vara jobbigt i stunden eftersom det ibland är just det som är meningen men vissa som blivit utsatta för practical jokes och tramsiga påhitt tycker faktiskt att det är väldigt roligt i efterhand. Ska ni anordna en svensexa för någon som verkligen inte på något sätt skulle uppskatta den typen av aktiviteter ska ni såklart inte genomför en sådan svensexa. Förhoppningsvis känner du din kompis så bra att du vet vad han skulle uppskatta mest. Det kan dock vara bra att prata ihop sig i gruppen som planerar aktiviteterna så att alla är med på tåget och vet på ett ungefär vad som gäller inför svensexan.

Tänk på att det är stor skillnad på att jävlas lite med brudgummen genom roliga practical jokes och sedan skratta tillsammans med honom jämfört med att förnedra honom och skratta åt honom.

Inget måste med tramsiga aktiviteter

Även om det har ändrat sig en del de senaste åren lever bilden av hur en ”riktig” svensexa ska gå till kvar hos många människor. Man kanske fixar en ”klassisk” svensexa där man ska supa brudgummen redlös, leva rövare och förnedra honom bara för att man tror att det är så en svensexa ska vara. Att det är det som förväntas av brudgummen och de andra deltagarna. En svensexa måste däremot verkligen inte vara på det viset om man inte vill. Det är numera väldigt vanligt att ta farväl av ungkarlslivet genom mer sofistikerade aktiviteter. Därför behöver du absolut inte känna dig tvingad att anordna en svensexa som ingen i ert gäng kanske egentligen uppskattar bara för att du tror att det är så det ska vara. Gör det som just ni känner är ett bra avslut på en del av livet och samtidigt en bra början på en annan.

Var försiktigt med alkoholen

Det är ganska vanligt att det förekommer en hel del alkohol på en svensexa. Detta är något ni ska vara lite försiktiga med. Det finns många exempel på när kompisar tycker att det är kul hetsa den blivande brudgummen att dricka så mycket alkohol att de bara efter några timmar måste avbryta svensexan för att åka hem men en stackars fylletratt som knappt kan varken gå eller prata. Hur kul är det egentligen? Även om ni planerar in roliga aktiviteter så blir det inte roligt om huvudpersonen är så full så han inte kan vara med. Dagen efter kanske han inte ens kommer att komma ihåg någonting från dagen innan. Det är väl bättra att låta svensexan vara en rolig dag att minnas för resten av sitt liv istället för att bara komma ihåg hur dåligt man mådde dagen efter.

Tänk också på att en del aktiviteter som är populära på en svensexa, som t.ex. olika motorsporter, kräver ju såklart att man är helt nykter. Planera därför in sådana aktiviteter tidigare på dagen ifall ni planerar att dricka alkohol.


En svensexa ska vara rolig även för huvudpersonen

Vi tycker att svensexan är ett jättebra tillfälle att göra något riktigt roligt tillsammans med sina nära vänner. Man ska ha en bra och trevlig kväll som brudgummen kommer att komma ihåg och ska kunna njuta av i minnet flera år senare. Vi vet att det finns delade meningar om hur en svensexa ska gå till men vi tycker inte att det är okej att supa huvudpersonen så pass redlös att han knappt kan prata och sedan förnedra honom så mycket man kan. Självklart kan man ha lite pinsamma aktiviteter ifall man gillar sådant men tänk igenom ordentligt innan så att ni inte går över gränsen.