Roliga lekar till bröllop

Tänk på att ni med fördel kan modifiera lekarna så att de passar just er och ert bröllop! Det är alltid roligt om lekarna är personliga eller passar in i temat! Gör t.ex en "Hur mycket älskar brudparet varandra"-utmaning som pågår under hela kvällen eller använd bara någon av lekarna. Här har vi samlat lite tips och idéer till roliga lekar för både gästerna och brudparet. Hoppas ni hittar någon ni tycker om!


Skoleken

Brudparet står eller sitter med ryggarna mot varandra och ska svara på frågor om deras förhållande och om vem som stämmer bäst överens med påståendet. De svarar på frågorna genom att hålla upp ett föremål som motsvarar bruden respektive brudgummen. Föremålet brukar oftast bestå av en sko från vardera person men en flagga eller annat föremål som syns bra går givetvis alldeles utmärkt. Båda svarar samtidigt och eftersom de inte ser vad den andra svarar brukar detta ofta framkalla mycket skratt hos publiken. En mycket uppskattad och populär lek!

Exempel på frågor som kan ställas:

 • Vem av er tog första steget till ert förhållande?
 • Vem var mest intresserad av den andra från början?
 • Vem hade mest att säga till om när ni först flyttade ihop?
 • Vem är mest envis?

Annons

inredningspresenter


Klassisk lek på bröllop

Gissa brudens/brudgummens ben

Fyra gäster och brudgummen ställer upp framför bruden med uppdragna byxben samtidigt som bruden har ögonbindel på sig. Med hjälp av händerna ska bruden nu lista ut vilket av dessa ben som tillhör hennes nya make. 

Näsan, handen eller någon annan valfri kroppsdel går givetvis lika bra att försöka känna igen. 


Samarbetslek för brudpar

Den ena förklarar, den andra bygger

Medans brudparet sitter med ryggarna mot varandra tilldelas brudgummen en figur av lego. Bruden får likadana bitar som figuren består av, även vad gäller färg. Brudgummen ska nu berätta hur hon ska bygga ihop bitarna så att den ser exakt likadan ut som hans figur. (Lägg till några extra bitar i brudens hög för att skapa lite extra frustration.) Prova själv så märker du att detta faktiskt kan vara riktigt svårt!


Samarbetsleken där brudparet slår in paket

Slå in paket tillsammans 

Här gäller det för brudparet att visa att de verkligen är redo att leva tillsammans! Utmaningen går ut på att gemensamt slå in ett paket, men de får endast använda en hand var. 

Väldigt rolig lek att utmana föräldrarna i. Vilka samarbetar egentligen bäst? En enkel lek utan krångliga regler men ändå så rolig! 

Försök annars att använda din fantasi och komma på någon annan liknande utmaning som passar bra till just ert bröllop!


Musiklek till bröllopet

Gissa låten

Börja med att välja ut några lagmedlemmar till brudens respektive brudgummens lag (förslagsvis tärnor och best mans). En från brudens lag börjar, sätter på sig hörlurar och får lyssna på en av brudgummens favoritlåtar. Hon ska nu nynna med i låten och bruden ska försöka gissa vilken låt som nynnas. När bruden har svarat rätt är det det andra lagets tur och en från brudgummens lag tar på sig hörlurarna och brudgummen ska nu gissa vilken av brudens favoritlåtar som nynnas! 


annons

Personlig födelsetavla till barnrum


Bröllopslek för alla

Gästernas gemensamma nämnare

Toastmaster/toastmadame ställer sig bakom ryggen på brudparet som sitter längst fram och tittar på alla gäster. TM håller då upp en skylt med ett påstående på. De gäster som tycker sig passa in på påståendet ställer sig upp. Nu ska brudparet tillsammans försöka komma på den gemensamma nämnaren, dvs vilket ord/påstående som står på skylten bakom deras ryggar, baserat på vilka gäster som ställt sig upp. 

Exempel på påståenden:

 • Varit klasskamrat med bruden
 • Varit på semester med brudparet
 • Har barn under 18 år
 • Sett brudgummen naken
 • Har spelat i samma fotbollslag som bruden
 • Är glad att få vara här

Beroende på hur svåra påståenden man skriver kan det vara bra att ha tänkt ut några ledtrådar i förväg då det i vissa fall kan bli lite väl svårt att komma på rätt svar. 


Frågesport för brudparet på bröllop

Frågesport om varandra

Brudparet har i förhand fått svara på ett antal frågor på var sitt håll. På festen ställs frågorna till brudparet en gång till. Denna gång ska de istället svara så som de tror att deras partner har svarat.

Har ni möjlighet är det roligt att visa brudens samtidigt som brudgummen försöker gissa vad hon svarade, då förstås utan att brudgummen ser och vice versa.  

Exempel på frågor! 

 • Vilken är den viktigaste egenskapen hos din partner?
 • Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö?
 • Vilken är din favoriträtt?
 • Vilken är den bästa melodifestivallåten genom tiderna?
 • Hallon eller blåbär?
 • Vad beställer du oftast i baren?
 • Vad vill du egentligen beställa i baren?

Försök att blanda svårighetsgraden lite på frågorna så att det blir lite roligare.


Presenttips!  

Upplevelsepresent som bröllopspresent


Whisper Challange

Leken går ut på att den ena i brudparet, låt oss säga brudgummen, får på sig ett par hörlurar med musik så att han inte hör något annat. Nu ska han försöka lista ut vilket ord/mening som bruden försöker säga till honom. Det gäller alltså för brudgummen att verkligen läsa på brudens läppar för att förstå vad hon säger.

En väldigt rolig lek som är mycket svårare än man tror. Det krävs många gissningar och ofta blir det helt fel ord!


Prata med munnen full!

I den här leken gäller det att vara stor i käften! Brudparet ska stoppa in var sin marshmallows i munnen och säga "Det är jag som bestämmer!" utan att tugga eller svälja. Sedan stoppar de in en till och upprepar frasen. Fortsätt så till någon i brudparet  helt enkelt inte kan uttala orden längre. Den som får in flest marshmallows i munnen och som samtidigt kan säga frasen har alltså vunnit. En riktigt rolig lek som framkallar många skratt!


Rolig lek om brudparet

Mest lik brudparet

Gästerna går en tipspromenad och svarar på frågor om vad de själva tycker om olika saker. Vad gästerna inte vet är att brudparet också har svarat på samma frågor och att brudens svar är svarsalternativ 1 på tipspromenaden och brudgummens är X.

Senare inne i festlokalen ber toastmastern alla som hade svarat flest ettor och X att ställa sig upp. Då ställer toastmastern tre frågor om bruden samt tre frågor om brudgummen med svarsalternativ. De gäster som svarar ”fel” får sätta sig ned. Till slut står endast två vinnare kvar och dessa är alltså mest lik brudparet!

Ett roligt pris skulle ju kunna vara att de som vinner ska överraska brudparet på valfritt sätt någon gång under året. Det kommer ju garanterat bli en trevlig överraskning eftersom vinnarna är så lika brudparet!


Lek för gästerna under mingel

Mingelleken

Om ni har ett bröllop där många inte känner varandra så jättebra så finns en rolig lek som lättar upp stämningen och får igång samtalen bland gästerna. 

Leken är en frågesport där frågorna består av påståenden som stämmer in på en eller flera gäster. Det kan också vara händelser som någon bland gästerna varit med om. Tanken är att gästerna ska mingla runt och prata med varandra för att kunna fylla i rätt namn på påståendena. 

Förslag på frågor kan vara:

 • Har simmat med delfiner. 
 • Har varit på FN-uppdrag i Iran. 
 • Har en finfin gammal Saab från -67. 

Försök komma på fakta om gästerna som är lite annorlunda och speciella. Då får de ännu mer att samtala om och inte bara de gamla vanliga samtalsämnena. 


annons


Vem av gästerna är…

Ta fram brudparet på ”scenen” eller annan rymlig plats i lokalen. Ställ nu dessa 12 frågor i tur och ordning till brudparet. Brudparet ska tillsammans välja ut en av gästerna som svar på varje fråga. De utvalda gästerna kommer fram och ställer sig på scenen.

Frågorna lyder:

 1. Vem är den sportigaste?
 2. Vem är den bästa vinkännaren?
 3. Vem är den roligaste?
 4. Vem är partykungen?
 5. Vem är största kakmonstret?
 6. Vem får största fiskarna på kroken?
 7. Vem är ”the grill master”
 8. Vem är den modigaste?
 9. Vem är mest lik skogsmulle?
 10. Vem är den största jägaren?
 11. Vem är den största filmnörden?
 12. Vem är juligast?

Varje gäst som blivit utvald får sedan ett kuvert där de fått ett uppdrag som det läser högt för alla. Dessa uppdrag kan vara:

 1. Januari – Du har fått äran att under januari månad få ta med brudparet på en rolig sportaktivitet.
 2. Februari – Under februari månad ska du anordna en trevlig vinprovarkväll för brudparet.
 3. Mars – Ta med brudparet på valfri aktivitet där deras skrattmuskler får jobba.
 4. April – Party is in the house! Ta med brudparet på en utekväll de sent ska glömma.
 5. Mars – Bjud brudparet på en riktigt go´fika.
 6. Juni – Ta med brudparet på en härlig tur för att testa deras fiskelycka.
 7. Juli – Visa nu vart skåpet skall stå och bjud hem brudparet på en fantastisk grillfest.
 8. Augusti – Ta med brudparet på ett oförglömligt äventyr.
 9. September – Ta med brudparet ut på en svamplockartur i skogen.
 10. Oktober – Bjud in brudparet till en söndagsmiddag a la vilt.
 11. November – Bjud in brudparet på filmkväll så klart.
 12. December – Bjud brudparet på en valfri aktivitet i julens tecken.

Detta är givetvis bara förslag på frågor och uppgifter. Det är fritt fram att komma på bättre förslag som passar just ert brudpar.


annons

Köp klänning för bröllopsgäst


Kling i glasen = pussar

Detta kanske inte riktigt räknas som en lek men är ändå ett klassiskt och roligt inslag på bröllopsfesten. När bruden lämnar rummet för att gå på toaletten klingar folk i sina glas och då går alla kvinnliga gäster fram till brudgummen och ger honom var sin puss på kinden innan bruden kommer tillbaka. Detsamma gäller för bruden när brudgummen sedan går på toaletten, men då går istället alla manliga gäster fram.


Doobidoo - sista minuten

Gör en variant på den populära tävlingen från Doobidoo! Sätt ihop ett bildspel på artister som brudparet gillar. Låt bruden se första bilden och sedan sjunga en låt från den artisten som gör att brudgummen kommer på vilken artist det är. När brudgummen gissat rätt byter de plats. Hur många klarar de egentligen på 1 minut?


Tipspromenad på bröllop

Tipspromenad om brudparet

En tipspromenad är ofta väldigt uppskattat! Tänk på att bjuda på er själva och ha med lite roliga anekdoter ur brudparets liv som kanske inte alla har hört. Istället för att fråga; "Vilket datum träffades vi?", "Vilken var den första filmen vi såg på bio tillsammans?" så försök komma på roliga, pinsamma och konstiga saker som hänt er och skriv ihop till roliga frågor. 

För att få lite bröllopskänsla på tipspromenaden kan man sätta frågorna i fina ramar. Ofta kan du ju hitta billiga och snygga ramar på loppis som sätter lite guldkant på tipspromenaden, i stället för att andvända tråkiga gamla plastfickor.   


Rolig bröllopslek

Skriva med rumpan! 

Välj ut några gäster som ska vara med. En gäst åt gången står sedan framför brudparet men ryggen mot dem. Gästens uppgift är att med hjälp av rumpan formulera den första bokstaven i det ord som brudparet ska komma på. När brudparet gissat rätt på första bokstaven går nästa gäst fram för att formulera nästa bokstav i ordet. Gästerna får inte lov att använda armarna för att forma bokstäver utan tanken är att de ska röra på kroppen så att rumpan används för att ”skriva" bokstaven i luften. 

(Tänk på att kanske inte välja den gäst som har den kortaste kjolen.)


annons


Pussleken

Pussleken


Ta upp bruden och valfritt antal andra tjejer och ställ bakom ett lakan med hål för deras munnar. Vad ingen vet är att tjejerna byts ut mot brudgummens manliga vänner. När brudgummen har pussat alla en gång får han gissa vem han tror är bruden. När man sedan tar bort lakanet och det är hans manliga vänner som står där istället kommer det garanterat framkalla många skratt.


Lek som får gästerna att dansa

Dansbingo

Tejpa fast ett kuvert under varje stol. I damernas kuvert finns ett klistermärke med ett nummer som de klistrar fast under skon. I herrarnas finns en bingobricka och en liten penna. Sedan är det bara att starta dansen och när en dans sedan är över ber herrarna sin dam att lyfta på foten och visa sitt nummer. Förhoppningsvis finns numret med på bingobrickan. Först till fem i rad ropar bingo och är då vinnare.


Frågesport om brudparet

Gör en lite klurig frågesport med 1,X,2-frågor om brudparet i festprogrammet. Under middagen får sedan gästerna försöka besvara frågorna och fylla i en tipsrad. Låt sedan alla gästerna ställa sig upp varpå toastmaster går igenom frågorna. Så länge man har svarat rätt får man stå kvar men har man svarat man fel är man tvungen att sätta sig. Den som står kvar sist kammar hem vinsten.


Bästa gruppbilden

Låt gästerna tävla om vilket sällskap som kan ta den bästa gruppbilden. Kom på ett roligt tema eller låt gästerna själva använda sin fantasi och försöka ta den roligaste och mest annorlunda gruppbilden. Vinnaren utses givetvis av brudparet senare på kvällen.

Har du något tips på en bra lek eller aktivitet för bröllopsgästerna?