Budget

När du ska sätta en budget för ett billigt bröllop är det av största vikt att hålla koll på alla utgifter. För att minimera kostnaderna är det bra om man kan göra så mycket som möjligt av bröllopsplaneringen själv. Att anlita någon professionell som ska hjälpa dig eller att betala för ett helt bröllopsarrangemang är oftast tyvärr väldigt dyrt. Här tipsar vi om lite olika saker man kan tänka på vid planering och budgetering av sitt bröllop!


Spara pengar inför bröllopet

Hur mycket kostar ett bröllop?

Som ni förstår kan ett bröllop kosta nästan precis hur mycket eller lite som helst. Men hur mycket kostar egentligen ett bröllop i genomsnitt? Enligt en undersökning som är gjord 2010 av Synovate på uppdrag av Swedbank fick man fram att ett genomsnittsbröllop i Sverige gick på 54 000 kr. Allt fler brudpar väljer dock att spendera mer pengar på sitt bröllop numera och 2015 gjorde bröllopsakademin en undersökning istället som visade på 90 000 kr.

Hur mycket ert bröllop kommer att kosta är givetvis helt upp till er och era prioriteringar. Det kan däremot vara skönt att få en fingervisning om vad saker och ting brukar kosta och vad som är rimligt att räkna med i sin budget. Då blir det dessutom lättare att prioritera vad ni helst vill spendera era pengar på.

Siffrorna vi presenterar här nedanför är alltså ett ungefärligt genomsnitt på vad varje post brukar kosta. Med hjälp av våra tips ni kan läsa här på hemsidan kommer ni garanterat kunna komma undan billigare på många av de punkter ni själva önskar.

Lite grovt räknat kan man säga att ifall ni har ett "vanligt" bröllop för 50 gäster kommer det att kosta ungefär 50.000:-. Det innebär alltså ca 1000:-/gäst.

Vigsel  
Borgerlig vigselförrättare  Ev milersättning
Präst 0:-
Ringar  8000:-
Bröllopsbubblor, konfetti mm 300:-
Solist 2000:-
Kläder & smycken  
Brudklänning 8000:-
Kostym/Frack 4500:-
Skor till brudgum 1000:-
Skor till bruden 1000:-
Slöja/hårsmycke 1000:-
Underkläder 700:-
Klänning till tärna  2500:-
Kostym till bestman 3000:-
Smycken till bruden 500:-
Blommor  
Brudbukett 2000:-
Bukett till brudtärna 400:-
Utsmyckning 3000:-
Bröllopsfesten  
Catering 175:-/pers 
Trerätters på festvåning 800:-/pers
Bröllopstårta 30-40:-/bit
DJ 6000:-
Trubadur 6000:-
Alkohol från Systembolaget 200:-/pers
Alkohol från Tyskland 100:-/pers
Foto & video  
Bröllopsfotograf 10.000:-
Videofotograf 13.000:- 
Trycksaker  
Inbjudningskort 50:-/st
Tackkort 50:-/st
Bröllopsprogram, häfte 120:-/st
Vigselprogram 25:-/st
Bordplaceringskort 20:-/st
Styling  
Make up 750:- 
Håruppsättning 1500:- 
Manikyr & Pedikyr 1000:-
Transport  
Till/från vigselplats 2500:-
Presenter & Gåvor  
Små gåvor till gästerna 30:-/st
Morgongåva 4000:- 
Övernattning  
Hotellnatt 1600:- 
Bröllopssvit 3500:- 

Tips på budget inför bröllop

10 bästa spartipsen inför bröllopet

Bröllop kostar pengar, det kommer man inte undan. Därför kan det vara smart att så snart som möjligt börja spara in pengar i vardagen. Du har säkert massvis med onödiga utgifter och det skulle väl vara mycket roligare att lägga pengarna på bröllopet istället?

Spartips innan bröllopet


Bidrag till smekmånad på önskelistan

Ta hjälp av er önskelista!

Istället för att gästerna ska ge er presenter, kan det vara smart att meddela era gäster om att ni istället tacksamt tar emot ett bidrag till bröllopsresan. Detta kan vara ett mycket värdefullt tillskott till din bröllopsbudget och du kan redan innan ta med detta i dina beräkningar. Perfekt att skriva på er bröllopshemsida och på inbjudningskortet så att inte era gäster är tidigt ute med presenter.

Bröllopsresa

Boka bröllopsresan i god tid och spara pengar! 

Genom att boka er bröllopsresa tidigt kan ni spara många tusenlappar! Är ni ute i god tid är det ofta billigare och det finns dessutom fler alternativ att välja bland. Genom att kika runt mycket i förväg slipper ni panikbokningar i sista stund som ofta kan bli dyrt. Samtidigt är det väldigt skönt att göra färdigt så mycket som möjligt i ett tidigt stadie då det garanterat kommer att vara tillräckligt att tänka på inför bröllopet senare.


Delbetala bröllopet

Delbetala bröllopet med hjälp av finansiering

Kan man egentligen låna pengar för att finansiera sitt bröllop? Vad är det man ska tänka på ifall man funderar på att låna pengar till bröllopet? Vi hjälper dig att räta ut frågetecknen och ger dig dessutom andra bra tips vad gäller finansiering av ett bröllop.

Låna till bröllop?