Brudbukett

Brudbuketten är en självklar del av ett bröllop och något som verkligen kan vara som kronan på verket för brudens outfit. Tyvärr kan kostnaden för en fin brudbukett ofta dra iväg och bli en ganska dyr historia. Hur gör man då för att hålla nere kostnaderna på brudbuketten? 

 • Istället för att beställa en speciell brudbukett kan du besöka en blomsterbutik dagen innan din bröllopsdag och be floristen binda något av blommorna som finns i kylen. Du behöver inte säga att du ska ha den till ditt bröllop utan bara förklara lite vilken stil du är ute efter. På så sätt får du en professionellt bunden brudbukett till samma pris som en vanlig presentbukett. Varken konsultion eller specialbeställning behövs vilket håller nere kostnaden. 
 • Ta hjälp av en släkting eller vän som är duktig på blommor.
 • Välj en enklare variant och bind din egen brudbukett.

Bind din egen brudbukett

Bind din egen brudbukett

Istället för att lägga tusentals kronor på att köpa en brudbukett kan du med fördel utnyttja alla fina ängsblommor som du faktiskt kan plocka helt gratis!

Här kommer lite tips på hur du kan binda din egen brudbukett av ängsblommor. 

Det du behöver:

 • Ängsblommor
 • en vass snittkniv
 • snöre 
 • ett fint band.

1. Börja med att snitta blommorna och sätt dem i vatten. Rensa sedan stjälkarna från blad och taggar. Stjälkar ska vara rena från bindstället och nedåt. Gå igenom alla blommor en och en och snitta sedan blommorna yttrerligare en gång diagonalt. Ju hårdare stjälk desto längre snittyta. Låt sedan blommorna stå och dra i vatten i minst en timma, innan du börjar binda buketten.

2. Det är ofta lättas om man sorterar upp alla blommor och allt grönt. 

3. Börja med den blomma som ska vara i mitten. Placera därefter lite grönt runt och sedan nästa blomma. Varannan blomma varannan grönt. Bygg buketten ifrån mitten och ut. Snurra buketten i handen allt eftersom. Placera alla stjälkarna i spiral, alltså alla stjälkar lite lätt diagonalt så samma håll. Detta ser snyggare ut, och stjälkarna krossar inte lika lätt när man binder om dem.

4. När du känner dig färdig, granska buketten från olika håll så den ser fin ut.  När du känner dig nöjd binder du om buketten med snöret. Snurra snöret hårt ett par varv runt alla stjälkarna, detta för att inga stjälkar skall kunna röra på sig men inte så hårt att du krossar stjälkarna. Avsluta med något fint band eller spets. Snitta sedan alla stjälkarna till lagom längd och sätt buketten i vatten.

Att tänka på!

 • Hålla dig till 2-3 färger eller olika nyanser inom en färgskala.
 • Plocka mycket blommor. Det går nästan alltid åt mer än man tror.
 • Använd mycket grönt för att buketten ska bli luftig.
 • Träna innan och gör gärna 2-3 buketter innan det är dags för den riktiga. 
 • Se till att ha en enkel vas nära till hand under bröllopsdagen. Vilda blommor är rätt känsliga och nickar något fortare än ”köpta” blommor.


Hur du gör din brudbukett själv - Videoguider

Här är några bra videoguider som går igenom steg för steg hur du gör din egen brudbukett. Dessa är faktiskt förhållandevis enkla att göra och du kan komma undan med en fin brudbukett bra mycket billigare än om du köper en! 


annons