Beställ Catering till bröllop

Att beställa catering till festen är det absolut vanligaste alternativet när man ska gifta sig. Det beror ofta på att det är väldigt lättvindigt och tidseffektivt, samtidigt som man förhoppningsvis får vällagad och god mat serverad. Brudparet får givetvis själva bestämma vilken mat som skall serveras men slipper stå och stressa bland grytor och kastruller.

Men vad kostar det med catering till bröllop och vad ska man tänka på när man beställer? Här ger vi dig svaren.

Priser på catering till bröllop

Mat

Till att börja med kan kan vi säga att det såklart är omöjligt att säga ett exakt pris eftersom det skiljer sig mellan olika cateringfirmor och beror även på vilken mat man väljer. Spannet brukar dock ligga mellan 150-500 kr per gäst. Har du fått en prisuppgift på 150 kr så är det ett riktigt, riktigt bra pris. Det allra vanligaste är mellan 300-450 kr.

Ett välja buffé framför en trerättersmeny brukar vanligtvis innebära lägre kostnader.

Tänk på att jämföra många olika företag så att ni hittar det alternativ som passar just er bäst. Om prislappen är väldigt billig kan man fråga sig ifall det är rimligt och vad man i sådana fall får för det priset. Ett riktigt lågt pris skulle ju kunna betyda att t.ex. kvalitén på råvarorna inte är densamma eller att man riskerar att anställa någon som kanske inte har hundra procent koll på matlagning.

Många företag som erbjuder catering erbjuder också möjlighet till att provsmaka maten innan man bestämmer sig för vilken meny man vill ha på sitt bröllop. Detta är såklart en stor fördel som gör att du undviker att köpa grisen i säcken. Istället vet att du kommer att bli nöjd med resultatet.

Porslin

En del skriver sina priser i paketpriser där även porslin ingår. Andra hyr ut det separat och då brukar priserna landa på mellan 3-10 kr/st för de olika delarna.

Personal

Kostnaden för den personal som ska vara med att hjälpa till under bröllopsmiddagen skiljer ganska rejält åt bland de olika cateringfirmorna. Hos de flesta brukar kostnaden landa någonstans mellan 200-500 kr per timma, beroende på om det är serveringspersonal, hovmästare eller kock ni önskar.

Tänk också på att en del firmor lägger på OB-tillägg om festen hålls på kvällar och helger vilket den ofta gör.

Vilken typ av servering önskar ni?

Vilken stämning vill ni skapa på bröllopet? Det finns tre olika varianter som brukar vara vanligt att servera på bröllop.

Trerätters middag på bröllop

Sittande middag (3-5 rätters)

Passar för er som önskar ett litet mer formellt bröllop. Lokalen behöver inte ha stort utrymme där gäster ska gå och hämta mat.

Dock krävs det mer resurser i form av serveringspersonal och utrymme för uppläggning av maten m.m.

Catering buffé på bröllop

Buffé

Skapar ofta en avslappnad stämning där gästerna väljer själva vad de önskar äta och hur mycket. Buffé blir dessutom ofta ett billigare alternativ än en sittande middag.

En buffé kräver mer utrymme för gästerna när de ska ta maten. Det kan vara lite mer att rodda med för toastmaster och madame eftersom gästerna tar mera mat när de vill.

Family Style catering på bröllop

Family style

Detta är en lite nyare variant av matservering på ett bröllop där brickor med buffémat till 6-8 personer skickas runt på borden. Detta skapar ofta en familjär stämning eftersom maten skickas runt och de skapas naturliga samtalsämnen runt borden.

Detta kräver mycket plats på borden vilket man ska ha med i beräkning när man planerar dukningen. Det kräver också lite mer personal än på en buffé.

Passande lokal för catering

Lokalen

Tänk på att val av lokal kan påverka vilken typ av mat som kan serveras. Det är viktigt att man i ett tidigt skede tar redan på saker som:

  • Diskmöjligheter
  • Tillgång till uppvärmning
  • Tillgång till uppläggningsbord
  • Tillgång till utrymme för uppläggning
  • Finns utrymme för buffébord?

Många cateringfirmor uppskattar att få bilder av lokalen så de vet vad som finns tillgängligt så ni kan gå igenom vilken typ av mat som lämpar sig bäst för lokalen.

Serveringspersonal på bröllop

Serveringspersonal

Beroende på vilken typ av servering ni önskar krävs del lite olika mycket personal. Om man utgår från att personalen ska servera dryck till gästerna brukar det se ut ungefär så här:

  • Sittande middag: 15-20 gäster/serveringspersonal
  • Buffé: 25-30 gäster/serveringspersonal
  • Familystyle: 20 gäster/serveringspersonal

Förutom serveringspersonalen finns det också annan typ av personal att hyra in. Behöver ni många servitriser/servitörer kan det vara bra att dessutom hyra in en hovmästare som har hand om det övergripande och roddar runt bland allt som behöver göras.

Ibland önskar man även ha en kock på plats och då finns det cateringfirmor som erbjuder även detta.

Porslin

Det är viktigt att ta reda på om det finns porslin att tillgå i lokalen. Om det inte finns porslin är det en del cateringfirmor som hyr ut detta. Saker som kan komma att behövas beroende på vilken typ av mat ni väljer att servera:

  • Champagneglas
  • Serveringsbrickor till snittar
  • Förrättstallrik
  • Varmrättstallrik
  • Desserttallrik
  • Tårtassiett
  • Gaffel till förrätt, huvudrätt, dessert
  • Kniv till förrätt, huvudrätt
  • Vin/öl glas
  • Dessertskedar
  • Tårtskedar
  • Tårtspadar
  • Kaffekopp & sked
  • Vattenkaraffer
  • Termos till kaffe och te
  • Avecglas

Allergier

Tänk på att skriva med redan på inbjudan att det är viktigt att gästerna meddelar er om eventuella allergier eller övrig specialkost. Detta brukar nämligen cateringföretagen vilja veta i god tid så de kan planera och beställa rätt grejer.

Håll nere kostnaderna för catering

Vill man hyra in en cateringfirma, vilket vi verkligen rekommenderar att man gör, (vi valde nämligen att göra maten själva och det blev VÄLDIGT mycket jobb) men ändå försöka dra ner lite på kostnaderna kommer här några tips.


Gör en del av jobbet själv

Är ni inne på att servera en trerättersmeny skulle ni till exempel kanske kunna överväga att göra en del av jobbet själva och låta en cateringfirma göra resten.

Det kanske vanligaste exemplet är att göra förrätten själv och lämna resten till proffsen.

En förrätt som ofta är väldigt billigt och lätt att förbereda, samtidigt som det känns lyxigt, är ju en god soppa med något enkelt tilltugg. Små mini pajer är också bra då de går att förbereda långt i förväg och frysa in.

Ta in en kuvertavgift

Ni måste faktiskt inte bjuda på allting, speciellt inte om ni har många gäster. Det är ganska vanligt att låta gästerna betala en kuvertavgift för sin mat och ev. dryck och de allra flesta tycker att det är helt ok. Gästerna brukar förstå att det blir stora kostnader vid ett stort bröllop och betalar gärna för sig.

På så vis kan ni kanske lägga över lite mer jobb på en cateringfirma för att slippa göra så mycket själva inför ert bröllop. Men uppmana då gärna gästerna om att inte köpa med sig en present till bröllopet.

Serveringspersonal

Istället för att anställa professionell serveringspersonal, som cateringfirmorna erbjuder, kan man istället ta hjälp av bekanta som kan servera. Alternativt se till att fylla på buffébordet och hälla upp måltidsdrycker om så önskas.

Då får man ha i åtanke att dessa personer inte är lika vana och att det inte kommer ske lika smidigt som om det vore en erfaren serveringspersonal. Men detta får man då väga mot prislappen och se vad man anser vara det bästa alternativet.

Ni som gifter er ska absolut hålla er undan allt arbete så mycket som möjligt på er bröllopsdag.

Billig men god buffé

Det har blivit allt vanligare att servera en buffé istället för trerätters på bröllopet. Att ställa fram en maffig och stor buffé kan vara lika lyxigt som en trerätters och de kan ge en mer avslappnad stämning på bröllopet.

Om man inte kollar på bröllopsbufféer specifikt utan istället på allmänna bufféer som cateringfirmor erbjuder kan man ofta komma undan lite billigare.

Vi beställde t.ex. en buffé på Coop för 125kr/pers till ett 25-års kalas och då ingick nattakorv. Det var en väldigt god buffé trots att den var lite enklare. Så vill man hitta ett super saver alternativ så funkar kanske det.