10 bästa spartipsen för bröllopet

Hela den här hemsidan handlar ju om hur du ska kunna hålla nere kostnaderna för ditt bröllop. Genom att botanisera bland våra artiklar hoppas vi att ni ska få med er mycket bra tips på hur ni fixar ert drömbröllop till den budget som passar ju er. Här har vi dock samlat 10 av de bästa tipsen för att spara pengar och hålla nere kostnaderna på bröllopet.

Vi hoppas att ni ska se tillbaka på bröllopet som något magiskt och underbart och inte som något ångestladdat som påminner er om när ni länsade sparkontot.

När man ser kostnaderna inför bröllopet framför sig kan det kännas ganska okej till en början men sammantaget brukar det bli en hel del. Helt plötsligt dyker det upp kostnader som ni inte hade tänkt på. Ta därför del av våra tips och använd er av tipsen som passar just er och ert bröllop.

1. Var ute i god tid

Hur kan man spara pengar genom att vara ute i god tid? Lokalen kan ju vara ett sådant exempel. Är du ute i god tid kan ni säkert få den billigare varianten av lokal som ni önskar annars är risken att den är upptagen och att man får nöja sig med den dyrare varianten. Samma gäller cateringfirmor, fotografer m.m. Blir mycket gjort i sista stund är det lätt att fel prioritera och det kan bli en den dyra panik inköp. Har du god tid på dig hinner du t.ex. vänta på leverans från Kina när det gäller klänning, dekorationer och annat vilket gör att du kan spara in en hel del.

2. Gift er under lågsäsong

Att gifta sig under lågsäsong gör att man ofta har bättre förhandlingsläge många gånger och kan på så sätt pressa priserna på olika saker. Inte nog med att lokalerna ofta är billiga under lågsäsong, dessutom är ju inte trycket lika hårt heller så trots att man inte är ute i lika god tid kan man oftast få tag på den billigare lokalen som man önskar. Lördagar är den vanligaste dagen att gifta sig på och där med kan också priserna stiga. Så har man möjlighet att gifta sig på en annan dag finns det kanske lite pengar att spara in.

3. Prioritera på gästlistan

Så klart blir ett bröllop dyrare ju fler gäster man bjuder. Det kan därför vara viktigt att verkligen fundera igenom sin gästlista både en och två gånger. Vilka är det som man vill dela denna dag med? Kanske finns det släktningar som egentligen inte har någon relation med och måste man då bjuda bara för sakens skull? I snitt brukar man räkna med 1000kr/per person har man då 10 släktningar så blir det 10 000kr extra och har de med sig respektive så är man i stället uppe i 20 000kr extra. Det tål kanske att tänkas på? Kanske kan ett alternativ vara att bjuda in vissa gäster till enbart vigseln och att middagen sedan hålls endast för de närmaste.

4. Mat och dryck

Mat och dryck är ju det som oftast står för den högsta prislappen. Hur man än vänder och vrider på det så blir det ofta en hög kostnad om man inte gör som några vänner till oss och bjuder in till knytkalas så gästerna tar med sig maten. Detta är dock inte alla som känner sig bekväma med och många vill såklart bjuda sina gäster på maten. Att laga maten själv eller hjälp av nära och kära är såklart det billigaste alternativet alternativt ta hjälp av catering på vissa saker. Tänk på

att ta catering från livsmedelsbutikerna är ofta ett billigare alternativ och de erbjuder ofta väldigt god buffémat.

När det kommer till dryck är alternativet att låta gästerna köpa alkoholen till självkostnadspris alternativt åka till Tyskland och handla alkohol. Där finns det oftast ett antal tusen lappar att tjäna in på att göra så nämligen. Mer om du hur du sparar in på mat och dryck kan du läsa här.

Ta en kuvertavgift och undanbe bröllopspresenter kan vara ett alternativ om man känner sig bekväm med detta.

5. Fynda klänning

Klänning är något som kan lämna ett stort hål i plånboken. När jag själv var på jakt efter den perfekta klänningen i affärerna i Göteborg började prislappen på 6000kr och något stopp fanns knappt. Men letar man på andra plattformar på nätet kan man ofta komma undan bra mycket billigare än 10 000-20 000kr som är ganska vanligt i butik.

Kan man tänka sig en enklare variant finns det många billiga internetbutiker som erbjuder det idag. Läs mer om det här. Om man drömmer om en puffig och lite mer drömsk klassisk variant finns det väldigt många billiga varianter att köpa från Kina. Två av mina väninnor har köpt från light in a box och blivit otroligt nöjda. Att köpa begagnat är också ett alternativ som du kan läsa om här.

6. Spotify

Att liveband i alla är men kostar det så smakar det oftast. Och att hyra in en DJ är inte heller gratis. Dessutom köper man ju grisen i säcken ibland vilket kan vara ganska riskabelt. För två år sedan när jag var på en väninnans bröllop hade de fått tag på en billig DJ vilket var mycket förståeligt i efterhand för stundtals stod dansgolvet tomt. Om ni själva sätter ihop en spotifylista vet ni precis vad ni får och förhoppningsvis svänger gästerna sina lurviga natten lång. TIPS! Låt gästerna skriva vilken låt de gärna svänger loss till på sitt OSA kort så kan ni lägga till dessa bidrag på spotifylistan sedan.

7. DIY

Att pyssla själv, DIY har blivit riktigt trendigt. På så sätt sparar du en del pengar men tänk på att tiden måste finnas. Börja spara på glasburkar, använd gratis material från naturen som ni kanske sedan blandar upp ed köpta dekorationer. På så sätt kan ni få en fin mix utan att det ser för billigt ut men har ändå inte kostat skjortan. Mera tips på billiga dekorationer hittar du här!

Hår och smink kan också ha en ganska högprislapp och bara genom att nämna ordet bröllop ökar priset direkt. Har du någon i din närhet som kan hjälpa till alternativt att du lär dig själv så finns det pengar att spara. Under vår kategori hår och smink hittar du tips på hur du enkelt gör det själv.

8. Digital inbjudan och tackkort

Gå ifrån den vanliga seden med att skicka ut en fysiskinbjudan och tackkort. Idag blir allt mer digitalt och varför inte hänga med i trenden. Senast förra veckan fick jag en digital dop inbjudan av en väninna. Kostar inbjudan 20kr/st och det skickas ut säg 50st så landar man på strax över 1000kr. En kostnad som man faktiskt helt kan ta bort genom att skicka allt digitalt.

9. Önska bidrag till bröllopsresan

En del kan tycka att det känns lite obekvämt att önska sig ett bidrag till bröllopsresan men faktum är att det blir bara vanligare och vanligare. I alla fall om man ska lyssna på vad bröllopskoordinatorerna Lisa och Fanny som är grundare av bröllopspodden säger. Ett tips är att låta gästerna sätta in en summa anonymt alternativt lägga i ett kuvert på plats och att toastmaster sedan berättar vilken totalsumma brudparet har fått. Detta kan kännas mindre utpekande för gästerna.

10. Ta hjälp av nära och kära

Vad hade jag gjort utan mina nära och kära när jag skulle gifta mig? Vi svenskar vill oftast inte vara till last och därför inte heller fråga om hjälp. Men se de inte som en börda utan något roligt som ni gör tillsammans. Vi anordnade pysselkvällar där vi bjöd på mat och tillsammans satt vi och klippte och klistrade och skrattade ihop. En av vännerna frågade alltid när vi skulle träffas nästa gång för hon tyckte det var så mysigt. Dagen innan bröllopet samlades vi ett gäng och hjälptes åt med mat förberedelser i det stora köket i lokalen diggandes till lite härlig musik och när magen började kurra tog vi pannkakapaus i strålande solsken i bersån utanför. Hel lyckat! Så var inte rädd för att fråga!