Alkohol

Hur mycket kostar alkohol till bröllop?

Äkta champagne eller annat bubbel?

Det kanske inte är så viktigt att det är en svindyr fin champagne i glaset ni skålar med. Kanske är det viktigare med en festlig stämning och att många kan vara med och skåla och fira er speciella dag tillsammans mer er. Vem bryr sig egentligen om det är en fin champagne eller inte, köp ett billigare mousserande vin och lägg pengarna på annat!

Begränsa urvalet

Man måste absolut inte ha massvis med olika alkoholsorter, drinkar och alla typer av avec. Försök att begränsa dig till öl, cider och vin och ett par tre olika avec. Det kommer du spara mycket pengar på och det kommer ändå inte upplevas som snålt. Är du en finsmakare och vill servera ett riktigt gott vin till maten, kan du lägga lite mer pengar på det och eventuellt erbjuda ett lite billigare vin till senare på kvällen.

Köp vin på box men servera i karaffer

Genom att köpa vin på box istället för på flaska kan man komma undan lite billigare. Givetvis kan man servera vinet direkt från boxen men för att det ska kännas mer exklusivt och fint kan man med fördel köpa riktigt billiga och fina karaffer från IKEA. Dessa kanske man senare får nytta av vid andra tillställningar eller så kan man sälja dem vidare efter bröllopet. Det förekommer också att man till maten serverar vinet från karaffer men senare på kvällen låter gästerna fylla på sina egna glas från en speciell hållare som finns till bag-in-box.

Alkohol till självkostnadspris

Ett populärt alternativ är att bjuda på alkohol till maten för att sedan låta gästerna köpa sin alkohol i baren till självkostnadspris. Tänk på att du i sådana fall även måste ha en "bartender" som kan servera gästerna. Var noga med att meddela gästerna om detta redan innan. Ett bra sätt att ta betalt kan vara via swish! Detta alternativ kan dock innebära en något mindre gästvänlig och famlijär stämning och vissa kan uppleva det som lite snålt.

Handla utomlands - spara tusenlappar

Genom att handla alkoholen i t.ex. Tyskland kan du drastiskt sänka dina utgifter. Tänk bara på att vara noga med att räkna ut alla kostnader innan du bestämmer dig. Jämför och se hur mycket du sparar när du dragit av alla kostnader för exempelvis bil, bränsle, färjavgift mm.

Lämna tillbaka överbliven alkohol

Om du handlar alkoholen till festen på systembolaget går det alldeles utmärkt att lämna tillbaka oöppnade förpackningar och få pengarna tillbaka för dessa. Då slipper du oroa dig för hur mycket du ska köpa, utan kan istället köpa extra mycket för att sedan returnera det som inte går åt.  


annons